foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Полонська гімназія№6 Полонської міської ради Полонської міської територіальної громади

Причин пишатися Україною дуже багато. Так, існує більше десятка категорій, в яких наша держава вважається одним з кращих в світі, а наші співвітчизники – найбільшими першовідкривачами.

 

Список приводів для гордості досить великий. Це сфера виробництва, медіа, повітряні судна, видавнича справа, музика, освіта, законодавча сфера та ряд інших досягнень, - передає Joinfo.ua з посиланням на Msdnipro.com .

Отже, фотографію внутрішньої структури атома першими в світі зробили українські вчені Харківського фізико-технічного університету у 2009 році.

Станція метро «Арсенальна» є найглибшою в світі. Її глибина сягає ста п'ятдесяти метрів. Вона випередила навіть китайський місто Пхеньян, у метро якого побудована станція «Пухунг» глибиною в сто метрів.

В Україні була створена перша у світі гасова лампа в 1853 році. Її авторами є Ігнацій Лукасевич і Йоганн Цег.

Саме в Україні був виконаний перший переклад бестселера Дж. Роуллінг «Гаррі Поттер і смертельні реліквії», випущеної в 2007 році відомим видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

У 1710 році в Україні була видана перша конституція у світі. Її автором є державний діяч Пилип Орлик. Документ називається «Пакти і конституції прав і вольностей Війська Запорізького». У ньому автор вперше розділив владу на три гілки – виконавчу, законодавчу і судову.

Перша у світі повітряна куля був запущений саме в Україні. Сталося це в 1784 році у Львові.

Україна займає лідируючі позиції за обсягами експорту соняшникової олії. У минулому році вона експортувала більше чотирьох мільйонів тонн продукту.

Виробництво меду в Україні також виводить її в топ лідерів. У минулому році держава зайняла перше місце. У 2013 році частка виробництва становила півтора кілограма на душу населення.

Український бджоляр Петро Прокопович першим винайшов рамковий вулик у 1914 році.

У 1878 році український студент по імені Микола Пальчиков винайшов фонавтограф. Іншими словами, він першим сконструював записуючий пристрій.

Літак Ан-225 «Мрія» - найбільший літак у світі. Його зібрали в 84-88-х роках на механічному заводі в Києві. Важить повітряне судно приблизно 640 тонн.

Острозька академія – перший ВУЗ на території Східної Європи. Його відкрили саме в Україні. Князь Костянтин заснував навчальний заклад в 1576 році.

Найдовший музичний інструмент в світі з'явився саме в Україні. Трембіта має восьмиметрової завдовжки, а її діаметр становить тридцять міліметрів.

Очевидно, що українці багато в чому є світовими лідерами і першовідкривачами. І на цьому список причин і приводів пишатися Україною і нашими співвітчизниками не закінчується.

Годинник

Copyright © 2024 Полонська гімназія №6 Rights Reserved.